petak, 9. prosinca 2011.

Obitelj - zajednica vjere

Sarajevo, 25.10.2006

Održan prvi studijski dan

U dvorani Pavla VI na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji  25. listopada održan je studijski dan na temu: "Obitelj – zajednica vjere". Prvom studijskom danu nazočili su svi biskupi BK BiH, dubrovački biskup dr. Želimir Puljić, članovi Vijeća za obitelj BK BiH, profesori i studenti Vrhbosanske katoličke teologije i članovi župnih pastoralnih vijeća.
Studijski dan je započeo molitvom Presvetom Trojstvu za obitelj koju je predmolio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. Pozdravljajući sve nazočne kardinal Puljić je rekao kako se studijski dan održava u organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije kao provedba zaključaka biskupa Biskupske Konferencije BiH da se u biskupijskim središtima triju biskupija Sarajevu, Mostaru i Banja Luci održe studijski dani u kojima će biti obrađene tri bitne teme koje se tiču obitelji: Obitelj – zajednica vjere, Obitelj – zajednica života i Obitelj -  zajednica ljubavi. Kardinal je naglasio kako će se kroz izlaganja danas razmijeniti iskustva o najvažnijoj činjenici: kako staviti Boga na prvo mjesto u našim životima a samim time i u životima katoličkih obitelji, jer su obitelji Crkva u malom i pravo gnijezdo kako Katoličke Crkve tako i čovječanstva u cjelini. Budući da je odgoj u obitelji bitan želimo se obogatiti razmišljanjima i mišljenjima kako bismo u ovoj našoj napaćenoj lokalnoj Crkvi pokrenuli sve raspoložive snage da stvorimo potrebno ozračje prema obitelji koja je zajednica vjere. Kardinal Puljić je na kraju uvodnog izlaganja iskazao osobitu zahvalnost predavačima  i Odboru za organizaciju studijskog dana na čelu sa profesorom mr. Jozom Tomićem. 



Prvo predavanje održao je profesor Franjevačke teologije u Sarajevu dr. fra Velimir Valjan na temu Stvaranje i otkupljenje: brak i obitelj u povijesti spasenja. Dr. Valjan je svoje predavanje počeo je od Starog Zavjeta i bračnih običaja u starom Izraelu. Fra Velimir se osvrnuo na pedagogiju zakona kroz koje je vidljiva Božja odgojiteljska djelatnost i nedvosmisleni poticaj na promatranje braka kao instituciju vjere. Fra Velimir je podsjetio da se u Novom zavjetu sam Isus uspoređuje sa zaručnikom i da o Kraljevstvu Božjem u svojim usporedbama govori kao o svadbi. U svom predavanju dotakao se nerazrješivosti kršćanskoga braka te crkvenog učenja u vezi s tim.
Obitelji u Crkvi je bila tema drugog predavanja kojeg je održao prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu mons. dr. Pero Aračić. Podsjetio je da nije moguće ulaziti u teologiju sakramenta ženidbe i o onom što o ženidbi naučava Zakonik kanonskoga prava u samo jednom predavanju. Dr Aračić je naglasio kako je ženidba Božji duhovni poziv te ima udjela u odnosu Krista i Crkve i da se često zaboravlja i prešućuje činjenica da su zaručnici međusobno služitelji trajnih sakramenta.
Prateći Katekizam Katoličke Crkve kao i apostolsko pismo „Familiaris consortio“, dr. Aračić je istaknuo da po sakramentu ženidbe obitelj ima posebno poslanje u  Crkvi i da je njihova služba bitno crkvena te ulazi u okvir čitave Crkve kao zajednice.
Sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije preč. dr. Pero Pranjić držao je predavanje na temu Vjera i nevjera katoličke obitelji u Bosni i Hercegovini. Podsjetivši na sve burne epohe kroz koje je u svojoj povijesti prošao Hrvatski narod u BiH dr. Pranjić je iznio podatke i ocjenu o prosječnoj obitelji nakon 1945. koja je bila strogo patrijarhalna vjernička i jedinstvena u molitvi Bogu. Istakao je da komunizam nije uspio uništiti oazu molitve i vjere iako mu je to bila jedna od glavnih zadaća. Što više progona je organizirano protiv Crkve i obitelji to jača je bila obiteljska veza sa Crkvom i Bogom. Dr. Pranjić je navodio statističke podatke o pojedinim župama za vrijeme komunizma ističući njihovu vitalnost za vrijeme najtežih progona. Govoreći o sadašnjem stanje kazao je kako je Crkva uspjela obnoviti infrastrukturu – objekte ali da je danas ključni problem većine obitelji u BiH borba za radno mjesto, porast broja rastavljenih, sve veći broj neoženjenih i neudatih kao i veliki pad nataliteta. Dr. Pranjić tvrdi da nema mjesta za kukanje, strah i uzmicanje te kao posebnu prednost  Crkve u BiH ističe veliki broj mladih svećenika, redovnika i redovnica koji se u svom pastoralnom djelovanju trebaju okrenuti obiteljima i s Božjom pomoću svi problemi mogu biti neutralisani.
Na kraju studijskog dana biskup hercegovačkih biskupija Ratko Perić se ispričao u ime mr. Kreše Puljića koji nije mogao doći održati predavanje zbog zdravstvenih razloga. U kratkom izlaganju biskup Perić je rekao da je brak zajednica i zajedništvo. Naglasio je da danas ima obitelji koje su zajednica ali ne i zajedništvo jer u tim obiteljima nema duha i duhovnosti ne moli se Bogu niti komunicira kako bi trebalo da bude u katoličkim obiteljima. Na kraju je biskup Perić rekao kako nema obitelji bez molitve Bogu navodeći primjer samog Isusa koji nije ništa počinjao  bez prigodne molitve Bogu Ocu. Nakon predavanja održana je kratka diskusija na kojima su slušatelji postavljali pitanja predavačima te je zaključeno kako je potrebna još bolja suradnja unutar Crkve na poljima pastorala i katehizacije.  




Nema komentara:

Objavi komentar