četvrtak, 2. veljače 2012.

Buduće generacije trebaju biti tolerantnije

Na Stupu je, 31. ožujka 2008., na svetkovinu Blagovijesti, svečano otvoren novoizgrađeni  polivalentni Caritasov regionalni centar u čijem sklopu se nalazi i Dječji vrtić «Sveta Obitelj». Svečanost otvaranja Centra je započela sv. Misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju desetak svećenika među kojima su bili: mons. Mato Zovkić, kanonik vrhbosanski, Ivo Paradžik, sarajevski dekan i župnik župe Uznesenja BDM, mons. Bosiljko Rajić direktor Caritasa Biskupske konferencije BiH i dr. Pero Brkić direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.
U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je rekao kako je zanimljivo da se baš u sjeni Gospine crkve na Stupu i na  sami blagdan Navještanja Isusa Krista blagoslivlja novootvoreni Caritasov regionalni centar u sklopu kojeg će između ostalih institucija biti i vrtić, mjesto odgoja za život i ljubav. «Živimo u vremenu kada se ne cijeni život. Živimo u civilizaciji u kojoj se legalizirao pobačaj», istakao je kardinal Puljić i dodao, «nadam se da će ovaj vrtić odgojiti djecu koja će sutra život voljeti i život podržavati». Kardinal je zaželio da budući djelatnici i korisnici vrtića osjete više radosti i ljubavi u svojim životima kako bi svijetu mogli svjedočiti istinu kako je Bog ljubav.
Pred kraj sv. Mise nazočne je pozdravio dr. Brkić i upoznao sa procesom izgradnje Centra nabrajajući prepreke pred koje je nailazio Caritas od samog postavljanja kamena temeljca. Dr. Brkić je naveo podatak kako općinske, županijske i federalne vlasti nisu pokazale nimalo sluha za ovako važan projekt. «Trećinu donacija za izgradnju Centra poklonila je Vlada Republike Hrvatske, drugu trećinu njemačka organizacija «Renovabis», istakao je dr. Brkić i dodao, «ostatak donacija je došao iz Austrije i pojedinačnih donatora iz BiH».
Nakon sv.  Mise Regionalni centar posvetio je kardinal Puljić, a tom prigodom djeca – budući članovi vrtića koje je pripremila Sanja Mijatović - su otpjevala prigodnu pjesmicu i izrekla dobrodošlicu Kardinalu.
Potom su gosti imali priliku  razgledati cjelokupni objekt.
Potrebno je naglasiti da već sada skoro polovica uposlenika Caritasa nisu katolici. Prema idejnom projektu vrtić može imati oko 100 korisnika i namijenjen je djeci od 2 godine do polaska u školu. S djecom će raditi stručno-pedagoško osoblje koje već ima radnog iskustva s najmlađim. U pratećim objektima bit će uposleni i pedagozi i psiholozi.

Nema komentara:

Objavi komentar