ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Siromaštvo i socijalna isključenost


Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u suradnji s Merhametom, La Benevolencijom i Dobrotvorom 1917 organizirao je 20. svibnja u Zgradi zajedničkih institucija Međunarodnu konferenciju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Moderator konferencije je bio novinar Aleksandar Hršum.

Konferencija «Siromaštvo i socijalna isključenost u BiH» je osmišljeni nastavak i nadogradnja konferencije «Siromaštvo u BiH 10 godina nakon Daytona» koja se održala 2005. i kojoj je cilj bio uvezivanje sustava za borbu protiv siromaštva, kao i podizanje svijesti o problemu siromaštva u našoj zemlji.
Sudionicima na ovoj međunarodnoj konferenciji se prvi obratio mons. Bosiljko Rajić, direktor Caritasa BK BiH, a potom i vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić. Kardinal je, između ostalog, u svom pozdravnom govoru naglasio kako je čovjek mjerilo društva. «Ljudi donose zakone, a zakoni trebaju pomoći čovjeku kako bi čovjek bio više ugrađen u društvo jednakopravnosti u pravima i dostojanstvu», rekao je vrhbosanski nadbiskup. Na kraju svoja izlaganja Kardinal je izrazio žaljenje zbog toga što konferencija nije pobudila zanimanje više medijskih kuća.
Skupu se potom obratio i gosp. Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH. Prvo predavanje je održao prof. dr. Zoran Šućur sa Sveučilišta u Zagreba. Prof. Šućur je iznio brojne poražavajuće statistike koje se tiču siromaštva u regiji. Drugo predavanje s audio- vizualnom prezentacijom održao je Erny Gillen, predsjednik Caritasa Europe koji je za ovu prigodu doputovao iz Brisela. Njegovo predavanje je imalo naslov „Aktivnosti u obilježavanju Europske godine 2010. kao godine borbe za smanjenje siromaštva na Starom kontinentu“.
O iskustvu Caritasa, Merhameta, La Benevolencije i Dobrotvora 1917 u borbi protiv siromaštva na tlu naše zemlje govorio je prof. dr. Muhamed Dervišbegović s Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva. Prof. Dervišbegović je iznio i povijesne podatke koji se tiču ovih humanitarno-karitativnih organizacija. Na konferenciji su govorile još i Ljerka Marić iz Direkcije za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH, te Sadeta Škaljić iz Ministarstva pravde BiH, sektor za civilno društvo.
Nakon predavanja uslijedila je diskusije a potom je Hajrudin Šahić, predsjednik Koordinacionog odbora humanitarno-karitativnih organizacija u BiH  pročitao zaključke konferencije u kojima se između ostalog zahtijeva uređenje pravnog okvira za reguliranje statusa  humanitarnih organizacija, donošenje zakona o volonterima, usklađenje poreske politike – oslobođenje humanitarnih organizacija PDV-a, partnerstvo između vlade i NVO, omogućavanje pristupa obrazovanju svoj djeci...
Nadamo se kako će ova konferencija uroditi plodom što prije te kako će njeni zaključci potaknuti političare na donošenje pravednih zakonskih okvira za suzbijanje siromaštva. Međutim, moramo reći, ako se po jutru dan poznaje onda ne će biti dobro jer je od predstavnika vlasti naše zemlje na konferenciji sudjelovao samo potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kojemu je ovom prilikom uručena povelja humanosti za 2009.


Jedna trećina građana BiH živi ispod međunarodnog praga siromaštva, što je više od milijun stanovnika



Nema komentara:

Objavi komentar