utorak, 5. lipnja 2012.

Svećeničko ređenje u sarajevskoj katedrali


U sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova, u kojoj trenutno traju radovi obnove unutrašnjosti, na Petrovdan 29. lipnja 2011., vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić zaredio je petoricu đakona za svećenike. U koncelebriranom sv. misnom slavlju s 50-ak svećenika sakrament svećeničkog reda za Vrhbosansku nadbiskupiju primio je vlč. Ilija Marković, a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu primili su: fra Josip Matijanić, fra Tomislav Svetinović, fra Josip Jukić i fra Domagoj Šimić.



Na početku sv. misnog slavlja kardinal Puljić je najprije pozdravio subraću misnike: fra Lovru Gavrana, provincija Franjevačke provincije Bosne Srebrene, profesore Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije u Sarajevu, župnike župa iz kojih dolaze ređenici, roditelje i rodbinu kandidata te bogoslove, časne sestre i sve vjernike među kojima su bili i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Oduprijeti se svakodnevnim iskušenjima

Zaželio je sretan imendan svima koji za svoga zaštitnika imaju sv. Petra ili sv. Pavla, a čestitku je uputio i svećenicima koji toga dana slave obljetnicu svoga ređenja. Naglasio je da je tom prigodom u Vatikan poslao čestitku papi Benediktu XVI. povodom njegove 60. obljetnice misništva.
„Želim vas ohrabriti u vašem poslanju da narodu kojemu budete služili zaista budete na usluzi“, rekao je kardinal Puljić naglašavajući da ne treba prestajati moliti za duhovna zvanja.
U prigodnoj propovijedi prisjetio se Kristovih riječi Petru: „Ti si Petar - stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.“ Naglasio je da je Benedikt XVI. Petar naših dana.
Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da cijelim srcem prihvate i obnavljaju Božje povjerenje te žive svoje posvećenje i poslanje. Zaželio je da Radosna vijest koju navještaju bude plodonosna te da u vjeri slave sv. misu. Iskreno zahvaljujući svima koji su imali udjela u odgoju i obrazovanju ređenika, pozvao je sve nazočne da budu pomoć mladim svećenicima koji započinju pastoralno djelovanje.
 „Više od 20 godina obavljam ređenje i svake godine trebam progovoriti o toj temi. Vjerujte da mi je uvijek teško kada stanem pred tim svetinjama. Htio bih u svima nama probuditi dostojanstvo i zahvalnost na darovima koje nam je Bog dao. Dano nam je povjerenje, ali i radost da sudjelujemo u Božjim djelima. Zato vas danas pozivam da živite radosno svoje posvećenje i poslanje pa će Radosna vijest koju naviještate biti plodonosna. Vama, koji ste sudjelovali u odgoju ređenika koji su danas ovdje u katedrali, želim reći hvala! Također se želim zahvaliti svim zajednicama u kojima su ređenici odgajani“, rekao je kardinal Puljić, između ostaloga, na početku svoje propovijedi.
U nastavku je istakao da Krist još nikoga nije iznevjerio te je naglasio potrebu da vjerujemo Isusu, a ne današnjem javnom mnijenju.

Dostojanstvo u naviještanju Radosne vijesti

Obrativši se nazočnim bogoslovima vrhbosanski nadbiskup ih je pozvao da se odupru svakodnevnim iskušenjima javnog mnijenja koje čovjeka lako odvuče s puta posvećenja i predanja.
„Danas trebamo hrabre svećenike. Živimo u vremenu kada se ne zna s koje strane će problemi nastupiti. Svatko misli da zna što bi kardinal trebao propovijedati. I vjernici na župama miješaju se u rad svećenika. U jednoj župi lokali moćnik mi je počeo govoriti kako mi svećenici trebamo djelovati. Upravo zbog toga htio bih da u ovom košmaru ideja i prepucavanja sačuvamo svoje svećeničko dostojanstvo u propovijedanju i naviještanju. Zato je ovo ređenje poziv da hrabro svjedočimo na ovim našim prostorima. Ne znam hoće li se od nas očekivati mučeništvo ali ponekad je teže 'mučeništvo na rate'. Ne plašimo se, Božja je zadnja!“, rekao je kardinal Puljić na kraju svoje homilije.
Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja te je kardinal polaganjem ruku na kandidate zaredio đakone za svećenike, a nakon kardinala isto su učinili svećenici u koncelebraciji.
Tijekom sv. mise pjevao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Nakon euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje u dvjema bogoslovijama.
Iako je bio radni dan katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a unutarnje renoviranje prvostolnice neka bude znak za potrebom „duhovnog renoviranja“ vjerničkih duša.
Novozaređenim želimo obilje Božjeg blagoslova u pastoralnom djelovanju i osobnoj nadgradnji.



Ređenici za Vrhbosansku nadbiskupiju

Vlč. Ilija Marković, rođen 22. studenog 1986. u Brčkom, kršten 8. ožujka 1987. u župi Imena Marijina Oštra Luka – Bok. Sveti red đakonata podijelio mu je kardinal Vinko Puljić, 5. prosinca 2010. u crkvi Imena Marijina Oštra Luka - Bok. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu 2010. Mlada misa: 24. srpnja u Oštroj Luci – Boku.

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu zaređeni su:

Fra Josip Matijanić iz Kolotina, župa Vitez, rođen 11. kolovoza 1983. u Travniku, a kršten 17. rujna 1983. Red đakonata primio je 14. ožujka 2010. u sarajevskoj katedrali. Mlada misa: 4. rujna u Vitezu.

Fra Tomislav Svetinović iz Jajca, rođen 10. travnja 1983. u Mrkonjić Gradu. Kršten je 15. svibnja 1983. Red đakonata primio je 14. ožujka 2010. u sarajevskoj katedrali. Mlada misa: 17. srpnja u Jajcu.

Fra Josip Jukić iz Osove, župa Osova, rođen je 18. svibnja 1985. u Zenici, a kršten je 12. lipnja 1985. Red đakonata primio je 28. studenog 2010. u župnoj crkvi u Osovi. Mlada misa: 7. kolovoza u Osovi.

Fra Domagoj Šimić iz Vedrog Polja, župa Bihać, rođen 26. svibnja 1986. u Bihaću. Kršten je 28. lipnja 1986. Red đakonata primio je 28. studenog 2010. u župnoj crkvi u Osovi. Mlada misa: 24. srpnja u Bihaću

Nema komentara:

Objavi komentar