srijeda, 14. svibnja 2014.

Superkardinal iz Hondurasa


Prvi kardinal Hondurasa Oscar Andreas Rodriguez Maradiaga je uistinu posebna osoba koja je zbog prirode svojeg poslanja navikla biti u žiži zanimanja domaće i svjetske javnosti. Može se reći da, između ostaloga, „prikuplja diplome“ jer je osim što je studirao teologiju i kasnije predavao ekleziologiju i moralku, studirao i klavir, kompoziciju, fiziku, matematiku, kemiju, filozofiju, a povrh toga je na sveučilištu u Innsbrucku diplomirao kliničku psihologiju i psihoterapiju.



U hrvatskom jeziku se može reći za nešto što se pokvarilo da je „otišlo u Honduras“. Ne znamo planira li kard. Maradiaga učiti hrvatski, ali zna se kako osim „svojeg“ španjolskog, tečno još govori žive jezike: talijanski, portugalski, francuski, engleski i njemački te mrtve latinski i starogrčki.
Zbog svoje ljubavi prema jazzu, naučio je svirati i saksofon, ali ono što ovog 71-godišnjaka čini možda jedinstvenim u cijelom kolegiju kardinala, jest da posjeduje i važeću dozvolu pilota helikoptera. Unatoč svojim godinama, često sam leti u zabačene župe svoje domovine Hondurasa kako bi posjetio vjernike.
Reformom Vatikanske kurije, koju priprema papa Franjo, vjerojatno će biti ustanovljena kongregacija za laike. To se može zaključiti iz izjave kardinala Oscara Andrésa Rodrigueza Maradiage, koordinatora skupine od osam kardinala savjetnika pape Franje, koji je najavljujući „prilagođavanje ministarstva unutar Vatikana“, kazao da nema kongregacije za laike, nego postoji samo Papinsko vijeće za laike.
Ovaj pripadnik Družbe sv. Franje Saleškog je i predsjednik Biskupske konferencije svoje domovine, ali i na čelu katoličke humanitarne organizacije Caritas International. Član je i Upravnog vijeća nevladine humanitarne udruge salezijanaca Don Bosco Mondo, koja pomaže mladima koji nemaju perspektive, a privukao je pozornost svjetske javnosti kad je 1999. zajedno s pjevačem grupe U2 Bonom Voxom predao tadašnjem njemačkom kancelaru Schröderu peticiju sa 17 milijuna potpisa za oprost dugova siromašnom svijetu.
U posljednje vrijeme došao je u žižu svjetske javnosti kada je izjavio kako se u Rimu nalazi samo jedno Papinsko vijeće za laike, a nema nijedne kongregacije.
Time je nagovijesti kako će se najvjerojatnije utemeljiti nova kongregacija, ali se još ne zna hoće li neka od postojećih biti ukinuta ili spojena s nekom drugom.

Nema komentara:

Objavi komentar