petak, 3. srpnja 2015.

Upriličen Međureligijski susret vjeroučitelja


U prostorijama Katoličkog školskog centra Sv. Josip od 6. do 8. lipnja 2014., u organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, održan je trodnevni Međureligijski susret vjeroučitelja katoličkog, islamskog i pravoslavnog vjeronauka. Okupilo se više od 60 vjeroučitelja iz cijele BiH, a na susretu se govorilo o temama međureligijskog dijaloga i suradnje te doprinosu vjeronauka u izgradnji pomirenja i suživota.



Svečano otvorenje susreta održano je 6. lipnja u novom dijelu zdanja KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu, kada su prigodne pozdravne riječi uputili mr. Ivica Mršo, ravnatelj KŠC-a, Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice Sarajevo, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, dr. Nezir Halilović, u ime Islamske zajednice, i vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić koji je uz Katehetski ured VN-a bio i domaćin susreta.

Više od profesora

Susret je otvorio i njime moderirao don Tomislav Mlakić, ravnatelj Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. U svojem obraćanju istaknuo je kako se međureligijski susret vjeroučitelja prvi put upriličuje u organizaciji Katehetskog ureda kojim rukovodi te da je prije dvije godine održan sličan, ali neslužbeni susret vjeroučitelja različitih religija.
Potom se okupljenima obratio mr. Mršo. On je istaknuo kako KŠC Sv. Josip djeluje skoro 20 godina i da je prvi školski sat ratne 1994. bio obilježen granatiranjem. Potom je iznio statističke podatke o katoličkim školskim centrima u BiH kojih ima sedam, u kojima djeluje 14 različitih škola. „U katoličkim školskim centrima djeluje 400 djelatnika, a pohađa oko 5000 učenika. Među njima posebno mjesto zauzimaju vjeroučitelji čija je uloga veoma važna. Vjeroučitelj mora biti više od profesora“, rekao je ravnatelj Mršo ističući kako u KŠC-ovima više od jedne trećine učenika nisu katolici te da za 20 godina nije zabilježen nijedan incident na nacionalnoj osnovi.  
Gosp. Finci je u svojem obraćanju naglasio kako je išao u školu u zdanju gdje sada djeluje KŠC, ali u njegovo vrijeme se ona nije tako zvala. Rekao je kako nisu ispunjeni uvjeti da bi se održavao židovski vjeronauk u školama zbog nedovoljna broja đaka, ali da pri židovskoj općini djeca koja žele i imaju priliku, mogu pohađati satove podučavanja u vjeri.
Episkop Hrizostom je održao poduže izlaganje u kojemu je govorio o ozbiljnim problemima koji prate vjeroučitelje u današnjim vremenima. On je također naglasio kako nauka o vjeri nije samo običan predmet, nego vodič u život vječni.
Za vrijeme svojeg izlaganja pozvao je nazočne na idući Međureligijski susret vjeroučitelja 2015. u Brčkom, u organizaciji Srpske Pravoslavne Crkve, što su ostali predstavnici s oduševljenjem prihvatili.
Skupu se potom obratio i dr. Halilović koji je istaknuo kako je prvi međureligijski susret upriličen prije dvije godine dao plodove i probio led, tako da sada stvari idu mnogo bolje i s puno više povjerenja. „Samo poznavajući sebe, možemo poštovati drugoga i drukčijega“, rekao je dr. Nezir i naglasio kako još uvijek vjeroučitelje dio društva gleda kao neku negativnu pojavu. Također je obećao kako će 2016. Islamska zajednica organizirati sličan susret.
U svojem obraćanju kard. Puljić je posebno ukazao na potrebu da vjeroučitelji budu prije svega ljudi koji svojim životnim svjedočenjem i načinom podučavanja budu uzor djeci, a tek onda materijom koju predaju. Primijetio je kako mediji nisu zainteresirani za pozitivna događanja kao što je susret vjeroučitelja, za razliku od brojnih negativnih trendova koji se svakodnevno potenciraju.
Nakon izlaganja upriličeno je druženje vjeroučitelja, a muslimanski sudionici imali su prigodu u već pripremljenu prostoru obaviti svoju večernju molitvu.

Predavanja, radionica i plenum

Drugog dana susreta, 7. lipnja, upriličena su tri predavanja. O temi Komunikacije u kolektivu govorila je prof. Mirna Marković-Pavlović, a o Međureligijskim dijalogu iz perspektive vjerskih zajednica predavanja su održali prof. Vikica Vujica, iz katoličke, prof. Vladislav Topalović, iz  pravoslavne, te dr. Nezir Halilović iz  islamske perspektive.
U popodnevnim satima sudionici susreta posjetili su Staru pravoslavnu crkvu, Begovu džamiju, sarajevsku katedralu, Fakultet islamskih nauka te Katolički bogoslovni fakultet. Potom je organiziran međureligijski program – scenski prikaz Teret.
Trećeg i posljednjeg dana međureligijskog susreta vjeroučitelja, 8. lipnja, upriličena je liturgija za pravoslavne sudionike u Sabornoj crkvi te sv. misa za katolike u prvostolnici Presvetog Srca Isusova. Točno u podne održana je međureligijska radionica pod nazivom Različitost obogaćuje te je upriličen plenum, nakon čega je susret završen.


Nema komentara:

Objavi komentar