srijeda, 3. siječnja 2018.

14. Molitveni dan za Domovinu i 12. hodočašće oružanih i redarstvenih snaga 2015.

Molitva za slogu, mir, suživot i jednakopravnost svih naroda u BiH

 

Na prostoru nekadašnjeg kraljevskog grada Bobovca, pokraj Kraljeve Sutjeske, 24. listopada upriličen je 14. Molitveni dan za Domovinu i 12. hodočašće pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH te redarstvenika. Svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, u koncelebraciji s vojnim biskupom u Hrvatskoj mons. Jurjom Jezerincem te 40-ak svećenika među kojima su bili vojni kapelani iz BiH i Hrvatske. Hodočašće je bilo pod geslom Nebeska Majko, čuvaj naše obitelji, gnijezdo života, vjere i duhovnih zvanja.


















Prema dosadašnjoj uhodanoj tradiciji, molitvena procesija započela je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, nakon čega su se časnici, vojnici i redarstvenici noseći zastave BiH te hrvatske komponente OS-a, zaputili na nekoliko kilometara udaljen Bobovac. Tijekom puta zajednički je moljena krunica koju je započeo kard. Puljić. Kako je kolona formirana, nekoliko stotina vjernika iz različitih župa Vrhbosanske metropolije pridružilo se časnicima, vojnicima i redarstvenicima te su zajedno došli do Bobovca gdje su sudjelovali u euharistiji.

Ne zaboraviti svoju povijest

Glavni vojni kapelan preč. Željko Čuturić je na početku pozdravio nazočne, a posebno  okupljene predstavnike vojnih atašea iz BiH, Slovenije te Hrvatske kao i pripadnike EUFOR-a te predstavnike vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga BiH te policije. Istaknuo je da bi čitavo hodočašće na Bobovac bilo teško ostvariti bez potpore i razumijevanja ministrice obrane BiH Marine Pendeš te načelnika Zajedničkog stožera generala Jeleča koji su također nazočili misnom slavlju. Zaželio je dobrodošlicu i povijesnoj Hajdučkoj družini Mijata Tomića iz Tomislavgrada, kao i vjernicima pristiglim iz Hercegovine.
Na početku mise vrhbosanski nadbiskup je prenio pozdrave vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića koji je sudjelovao na Biskupskoj sinodi u Rimu kao delegat BK-a BiH. Naglasio je kako se mons. Vukšić susreo sa Svetim Ocem te ga upoznao s okupljanjem na Bobovcu, a papa Franjo je uzvratio slanjem apostolskog blagoslova.
U prigodnoj propovijedi kardinal je podsjetio na riječi pape Bergoglija izrečene tijekom pastirskog pohoda BiH, kojima je naglasio kako vjernici nemaju pravo zaboraviti svoju povijest.
„Upravo što smo svjesni svojih korijena i povijesti, započeli smo hodočašće na kraljevski grad Bobovac. Ovdje želimo moliti za našu domovinu. Želim reći da je domovina tamo gdje je moj dom, gdje živim. Tu sam primio kulturu, krštenje i majčinski jezik. Čovjek to nosi cijeli život u sebi. Zato danas molimo da u toj domovini ljudi koji je vode imaju mudrosti. U vremenu kada su brojne vrijednosti urušene, često nestane te mudrosti i prevlada koristoljublje. Tamo gdje ne vladaju pravedni zakoni, postoji opasnost da cvate korumpiranost i kriminal“, kazao je kard. Puljić pozivajući na molitvu kako bi i svi građani imali poštenja koje je danas postalo kao strana riječ.
„Mi želimo ovdje, na temeljima svoje povijesti, vratiti one vrjednote koje smo iz kršćanstva i iz krsnog zavjeta primili: da budemo vjernici koji usvajaju Božje zapovijedi koje su temelj ljudskih prava. Kad se uvažavaju i poštuju ljudska prava, onda će se donositi i pravedni zakoni. A gdje vladaju pravedni zakoni, tamo neće biti korupcije ni kriminala. Zato želimo to ugraditi u zemlju koju svojom zovemo“, rekao je kardinal naglasivši kako se na Bobovcu moli za slogu i pravdu. Istaknuo je također kako je teško slušati medije koji rado prenose huškački duh prema kojemu je uvijek kriv netko drugi.
„Takav način treba mijenjati i unositi u medije duh međusobnog poštovanja i priznanja u vlastitom identitetu. To je ta pravda prema kojoj će svatko dobiti ono što mu pripada. To je početak izgradnje mira; tada se otvara perspektiva za napredak; to je zborna molitva koju smo danas molili“, poručio je na kraju svoje propovijedi nadbiskup.

Dobra medijska popraćenost

Molitvu vjernika čitali su pripadnici Oružanih snaga i policije različitih razina, a na kraju mise ministrica Pendeš darovala je kard. Puljiću sliku koju je naslikao pripadnik 3. pješačke bojne 6. brigade OS-a BiH narednik Marijan Paradžik. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Žepča pod ravnanjem s. Samuele Marković, članice Družbe Marijinih sestara. U znak zahvalnosti zboru, u ime ravnatelja Granične policije Zorana Galića, s. Samueli je darovana slika djelatnika Granične policije Nikice Sabljića. Na misi su sudjelovali i č
lanovi Udruge povratnika, raseljenih i izbjeglih Hrvata općine Teslić Naša ognjišta sa sjedištem u Studencima.
Misno slavlje uživo je prenosio Hrvatski radio Bobovac, a preuzimali su Radio Marija i Radio Herceg-Bosne, a misi su nazočili i novinari ostalih eminentnijih TV kuća iz Federacije BiH. Na kraju molitvenoga pohoda podno Bobovca, odakle je i započela procesija, za sve sudionike pripremljen je vojnički grah.
Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kard. Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača koja je umrla 25. listopada 1478. Želja je bila ujedinjenje vjernika u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.
Nažalost, i ove godine u medijima su se pojavile određene skupine kojima smeta hrvatsko znakovlje na Bobovcu i općenito u BiH. Jasno je kako to znači da će se još dugo morati raditi na prihvaćanju jednakopravnosti svih naroda i građana u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar